Tudástár

Mi a dolmány?

Zsinórózással díszített katonazubbony vagy kabát, különösen a huszárok viseletében. Török eredetű szó, de ebben a jelentésében a magyarból került át sok idegen nyelvbe. Jelzőként is előfordul, a dolmányos varjú elnevezés a madár fehér mellrészére utal.

 

Vékonyposztó, finommatéria felsőruhák

A Magyar Néprajzi Lexikon Öltözködés fejezetén eblül kerül tárgyalásra a dolmány.

 

Atila dolmány

Magyar szabásu dolmány neme, atiladolmány. Atilát csináltatni, viselni.

 

Szűrdolmány

Szűrposztóból készített, de a szűrnél kisebb, kabát féle felső ruhadarab. A parasztságnál a 17. századtól említik – amikor országos elterjedésű volt – de pontos szabása a leírásokból nem derül ki.

 

Dolmány szó eredete – Dolamán

Dolamán: A szolakok dolmánya atlaszselyemből vagy brokátból készült. Ujja hónaljban meg volt hasítva, ezen dugták ki a karjukat. Így a dolmány ujja üresen lógott a hátukon, vagy betűzték az övükbe. Az öv a miniatúrák egy részén textilből, más részén bőrből valónak látszik. A dolmány körülbelül térdig ért, derékig gombos volt. Alatta viselhettek valamilyen rövid derekú, hosszú ujjú ruhadarabot, amelyet az írott források nem említenek ugyan, de eltérő színű ujja jól megfigyelhető a miniatúrákon.

 

Dolmány szabású mellények

A mellénynek lehet dolmány szabású változata is.

 

Mente

A mente a dolmányhoz hasonló, felső- és ujjas ruhadarab volt, de a dolmánynál valamivel nagyobb, és gyakran a dolmány fölé is viselték. A mente szó ismeretlen eredetű, első előfordulását 1543-ból ismerjük.

 

Dolmány az erdély címerekben

Dolmány és mente leírása az erdélyi címerekben.